Како да играте Маџонг?

Маџонг е логичка пузла игра која користи комплет флизни изведени од традиционалната азиска игра Маџонг, обично играна од четири играчи. Гејмплејот на Маџонг може да подобри паметта, зголеми менталната ясност и помогне во задржувањето на мозочната виталност со возраст.

![How to Play Mahjong? | Mahjong Free Online](https://mahjong-online.club//images/how-to-play/mahjong-game.png "How to Play Mahjong? | Mahjong Free Online")

Правила за Маџонг Солитер

Потребно е да ги отстраните неограничените флизи од ист тип или костум во парови. Постои исклучок за бонус флизи. Две флизи од Сезоните можат да се отстрани од таблата, истото важи и за Флауер флизи.

Mahjong Solitaire Rules

На пример, за да го отстраните флизот "Бамбус #5", ќе ви треба истата флиза.

Флизата "Источен Ветер" бара слична флиза во пар, а "Црвениот Змај" нема да се сложи со "Зелениот Змај" или "Белиот Змај".

Сепак, "Пролетта" може да се спари со "Зима", "Лето" или "Есен", во зависност од достапните опции. Флизата "Цвет" е соодветна за било кои други цветови.

Флизата се смета за неограничена ако ниту една друга флиза не лежи врз неа и левата или десната страна е слободна. Ако кликнете на било која флиза, таа станува зелена - значи дека е неограничена флиза и ако има слободна флиза од ист тип, двете можат да се отстранат. Ако кликнете на било која флиза, таа станува црвена - оваа флиза е блокирана или од друга флиза одгоре или од лево и десно. Целта на играње на било кој Маџонг е да се отстранат сите флизи од таблата со отстранување на две идентични неограничени флизи чекор по чекор.

Видови на Маџонг табли

Обично се достапни 144 табли од три вида: бои, трумфи и бонус табли.

Табли од бои

Таблите во оваа категорија се поделени во три бои, секоја нумерирана од еден до девет, со четири истоветни табли во секоја боја. Вкупно има три различни бои: Точки, Бамбу и Симболи. Вкупно има 108 табли.

Точки

Mahjong Dots Tiles

Бамбу

Mahjong Bamboo Tiles

Симболи

Mahjong Symbols Tiles

Трумф табли

Постојат два различни сета на трумф табли: Ветрови и Змиеви. Има Исток, Југ, Запад и Северни ветрови. Змиите доаѓаат во црвено, зелено и бело. Исто како со таблите од бои, има четири идентични копии на секоја трумф табла, вкупно 28 табли.

Ветрови

How to Play Mahjong?

Змиеви

How to Play Mahjong?

Бонус табли

Постојат два сета бонус табли: Цвеќиња и Сезони. Секоја табла има само една копија. Вкупно има 8 табли во оваа категорија.

Сезони

How to Play Mahjong?

Цвеќиња

How to Play Mahjong?

Резултат

Честитки, го заврши тестот за млад борец и сега се запознаваш со правилата на Маџонг Пазл!

Сега можеш да почнеш да играш Маџонг онлајн бесплатно и без преземање на апликација на твоето уредување. Исто така, не заборавај да користиш наговештаи и замеси табли ако не можеш да најдеш слободен пар на табли.

Играјте МаџонгPreview for  how to play Mahjong