Играјте Mahjong бесплатна онлајн игра

Играјте Mahjong бесплатна онлајн игра

Mahjong е традиционална кинеска игра на маса која се здоби со голема популарност низ целиот свет. Таа спаѓа во категоријата загатки и се заснова на пребарување и отстранување на идентични плочки од масата.

Играњето Mahjong бара логично размислување, стратешко планирање и брзо донесување одлуки од играчот. Во класичната верзија на Mahjong, играчите користат сет на специјални плочки составени од симболи, бројки и хиероглифи, кои мора да се совпаднат и да ги отстранат од табелата.

Целта е да се исчисти табелата од сите плочки со наоѓање на сите идентични парови.

Како да се игра Mahjong онлајн

Целта на играта Mahjong е да се отстранат сите плочки од таблата. Плочките може да се избришат во парови само ако двете плочки припаѓаат на иста класа и не се блокирани од други плочки.

Тоа е, само отклучените плочки може да се избришат. Ако плочката е покриена со друга плочка одозгора или опкружена со други плочки и лево или десно, тогаш таа е блокирана и не може да се отстрани. Со други зборови, отклучените плочки се оние што можат безбедно да се влечат лево или десно без да се поместуваат други плочки.

Има 36 класи на плочки, секоја со четири плочки, што дава вкупно 144 плочки на таблата. Повеќето класи се состојат од четири идентични плочки. Исклучоци се класата на растенија и класата на годишните времиња. Овие класи може да содржат четири различни плочки, иако некои групи плочки во овие класи се исто така идентични.

Како да се игра Mahjong онлајн

Совети и трикови на Mahjong онлајн

Совети и трикови на Mahjong онлајн

  • Пред сè, обидете се да ги отстраните плочките што се наоѓаат на горните нивоа, бидејќи ги блокираат долните плочки.
  • Ако видите две плочки од иста класа една врз друга, фокусирајте се на отстранување на горната плочка - ако ги отстраните другите две плочки од таа класа, играта е изгубена.
  • Обидете се да го максимизирате бројот на достапни плочки. Ако сте соочени со избор да отстраните една плочка или плочка што ги блокира другите, изберете ја онаа што ги блокира другите.